Statkraft Varme

Trondheim
Trondheim har hatt fjernvarme siden 1982. I dag dekker fjernvarme 30 prosent av byens oppvarmingsbehov.
Forbrenningsanlegget på Heimdal benytter hovedsakelig restavfall til å varme opp fjernvarmevannet. Avfallet kommer fra hele Midt-Norge, fra Saltfjellet i nord til Dovre i sør.
Fra Heimdal går varmt vann i rør til store deler av byen. Blant institusjonene som får fjernvarme i Trondheim, er St. Olavs hospital, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Lerkendal stadion og Nidarosdomen. I tillegg får de fleste borettslagene i byen fjernvarme til oppvarming.
For å kunne gi byen en sikker leveranse av fjernvarme er det etablert undersentraler på Marienborg, Nidarvoll, Dragvoll, Lilleby, Øya, Midtbyen, Brattøra, Heggstadmoen og Ladehammeren.
I tillegg til å drifte fjernvarmesystemet som nyttiggjør spillvarme fra avfallsforbrenningen på Heimdal, har Statkraft en sentral rolle i avfallshåndteringen gjennom sluttbehandling av restavfall. Dette har en viktig funksjon i den sirkulære økonomien slik at samfunnet får tatt ut uønskede miljøgifter fra kretsløpet på en forsvarlig måte. Det skjer gjennom effektiv rensing og forsvarlig håndtering av det avfallet som ikke er mulig å gjenbruke eller gjenvinne.
Statkraft har også startet et arbeid med å utrede muligheter for karbonfangst på Heimdal.
-
668 GWhProduksjon
-
51,8 g/kWhCO₂
-
85,9 %Fornybarandel
En uvanlig høy CO2-faktor i 2019 skyldtes store driftsproblemer ved avfallsforbrenningen. Anlegget opplevde stans i produksjonen i tre lengre perioder der forsyningen måtte kompenseres med gass. Det bygges nå en elkjel-reserve som er forventet å øke fornybarandelen med 3 prosentpoeng.
-
Magnus Woll BjertnesKey Account manager Trondheim
-
Terje BergKey Account manager Trondheim
Lokale miljødata

Fjernkontrollen
Fjernkontrollen gir informasjon om hvilke energikilder som benyttes i fjernvarmeanlegget. Velg sted for å se ett bestemt anlegg.
GÅ TIL FJERNKONTROLLEN

BREEAM-dokumentasjon
Her kan du lese mer om utslipp og brenselmiks for hvert anlegg. I tillegg finner du BREEAM-dokumentasjon under hvert enkelt anlegg.
LES MER
Fjernvarmekart
Relaterte artikler

Akkumulatortank
Mange har kanskje lagt merke til en stor og sølvfarget tank som har reist seg ved siden av varmesentralen på Heimdalsmyra. Dette er en tank med 5.000 m3 vann som fungerer som et varmebatteri/termos.
Les mer

Torvet i Trondheim
I disse dager, da snøen laver ned, julebordene er rett rundt hjørnet og julestemningen presser på, er det greit å vite at Statkraft leverer grønn vintervarme til både hus og torv. På listen til The...
Les mer

Historie
Høy kompetanse kombinert med stor evne til innovasjon og nyskaping har gjort oss til en moderne og effektiv leverandør av fjernvarme. Dette er et godt utgangspunkt for videre vekst og utvikling både...
Les mer