I Elgesetergate i Trondheim, står Helgasetr med sine 19 000 kvadratmeter. Bygget er byens nye boltreplass for studenter som har fått et nytt treningssenter med klatrevegg, løpebane og baskethall. I tillegg har NTNU samlet helse- og sosialutdanningene under ett og samme tak. Bygget er sertifisert til BREEAM-nor Excellent og har fjernvarme som oppvarmingskilde.
Smart bruk av oppvarming i et av landets flotteste flerbrukshus for studenter
Helgasetr samler NTNU´s helse- og sosialfag og Studentsamskipnadens idretts- og serveringstilbud i ett og samme hus. Det er Statsbygg som har vært byggherre for bygget som åpnet høsten 2024.
- Vi har hatt en klar miljøambisjon for dette bygget. Bærekraft er sentralt i alt vi gjør i Statsbygg. Vi skal være en pådriver for en grønn og ansvarlig byggenæring. Det betyr at alle våre bygninger og eiendommer skal være energieffektive og produserer større andel av energibehovet sitt lokalt fra fornybare kilder. Her i Helgasetr har vi fjernvarme og eget solcelleanlegg på taket. Vi har fått BREEAMnor-Excellent sertifisering, ZEB-0 minus og nullutslipp nå som bygget er i drift, sier Håvard Skorild, eiendomssjef Statsbygg.
Fjernvarmen er stabil
Etter åpningen av bygget (høsten 2024), er driftssjef, Edgard Sandaune, meget fornøyd med bygget og de energiløsningen som er valgt.
- Fjernvarme er veldig stabilt – og det gjør at vi ikke bruker strøm til oppvarming i bygget. Vi er fortsatt i prøvedrift hvor vi hele tiden jobber med å tune systemene våre slik at vi blir enda mer energieffektive.
Avlaster strømnettet
Fjernvarme er en energikilde som avlaster kapasiteten i strømnettet og som benytter overskuddsenergi som ellers ville gått tapt. Fjernvarmen er en viktig del av det totale energisystemet - da den avlaster strømnettet som allerede i dag er overbelastet - både i regionen vår og nasjonalt.
- Vi har bygget ut og forbedret fjernvarmenettet i løpet av de siste 40 årene, og dekker i dag store deler av Trondheim. Fjernvarmen er også framtidsrettet og har allerede en svært høy fornybarandel. Vår ambisjon er å være 100 prosent klimanøytral innen 2030, sier Terje Berg. Key Account i Statkraft Varme.

" Fjernvarme er en energikilde som avlaster kapasiteten i strømnettet og benytter overskuddsenergi som ellers ville gått tapt. Den er en viktig del av det totale energisystemet "
- Terje Berg, Key Account Statkraft Varme
Dette er fjernvarme
Fjernvarme er en viktig del av energiforsyningen i byer og tettsteder. Den utnytter fornybar overskuddsenergi fra biobrensel, avfall og spillvarme fra industri. I Trondheim er over 30 prosent av befolkningens oppvarmingsbehov dekket av fjernvarme levert av Statkraft Varme. Overskuddsenergi brukes også til å varme opp fotballbaner, svømmebasseng, torg, gater og fortau. Fjernvarmen avlaster også strømnettet og har over mange år bidratt til å fase ut fossil energibruk i bygg og industri.
Se filmen fra Helgasetr
Les også

Nyhavna blir nullutslippsbydel - og skal eksportere overskuddsvarme
På Nyhavna i Trondheim kommer det en helt ny bydel som vil være selvforsynt med oppvarming, samtidig som den også eksporterer energi til resten av byen. - I Statkraft Varme heier vi på byutviklingsak...
Les mer

Ny energimerkeordning likebehandler fjernvarme med andre energikilder
Energimerkeordningen i Norge blir nå mer lik hvordan ordningen praktiseres i våre naboland og Europa. Endringene gjør energimerkeordningen mer relevant for eksisterende bygninger og legger bedre til...
Les mer