
Til TV-programmet "Newton" lagde NRK et innslag om hvordan fjernvarme fungerer når det er varme fra avfall som gjenvinnes.
Undervisning
Fjernvarme handler om oppvarming av vann. Vannet varmes ved å utnytte ressurser som ellers ville gått tapt. Et fjernvarmeanlegg kan sammenlignes med et sentralvarmeanlegg og forsyner ett eller flere bygg med varmt vann.
Varmtvannet sirkulerer i nedgravde, isolerte stålrør mellom den sentrale varmesentralen og kundenes anlegg. Rørene legges i grøfter, ofte sammen med annen infrastruktur som telelinjer og strømkabler.
Kundene benytter fjernvarmevannet til vannbåren gulvvarme eller radiatorer, og til oppvarming av tappevann.
Til produksjon av fjernvarme nyttes mange forskjellige energikilder. Det kan være avfall, biobrensel, varmepumper, deponigass, naturgass, propan/butangass, elektrisitet og fyringsolje.
Flere energikilder kan brukes samtidig i fjernvarmesystemet. Det gir en stabil og fleksibel forsyning av varme til kundene.
NRK programmet Newton laget en episode fra forbrenningsanlegget på Heimdal. Her kan du se hva som skjer med en epleskrott fra den kastes i søpla til den blir forvandlet til varme.
Her kan du lære mer

Lær mer om CO₂
FNs klimapanel kommer med skremmende analyser rundt hva som vil skje dersom vi ikke klarer å begrense den globale oppvarmingen. Oppvarmingen skyldes i stor grad den økende mengden utslipp av CO₂ fra...
Les mer

Lær mer om karbonfangst, -lagring og -utnyttelse
Karbonfangst og -lagring, eller «Carbon Capture and Storage» (CCS) på engelsk, er enkelt forklart en måte å sende CO₂ tilbake dit det kom fra. På denne måten nulles utslippene ut totalt sett. CCS kan...
Les mer

Hva skjer på Heimdal varmesentral?
Ved Heimdal varmesentral tar vi mot restavfall fra våre kunder i Midt-Norge. Avfallet består av husholdningsavfall, f.eks. det vi som privatpersoner kaster i søppelbeholderen merket «Restavfall» og...
Les mer