Se populære spørsmål og svar om teknologi og klima i forbindelse med karbonfangst- og lagring.
Karbonfangst og -lagring handler om å fange CO₂ fra ulike utslippspunkt og lagre dette permanent under bakken, slik at det ikke slippes ut i atmosfæren som klimagass.
Karbonfangst i Norge
God og effektiv CO2-håndtering er et viktig grep for å få ned utslippene av CO2, som Norge har forpliktet seg til i henhold til Parisavtalen. Derfor legges det til rette for lagring av CO2 på norsk sokkel (kilde: regjeringen), samtidig som mange norske aktører jobber med å videreutvikle ulike fangstløsninger.
Flere selskaper er på banen om å utvikle teknologi, infrastruktur og økonomiske modeller for å få til en bærekraftig løsning – både for selve fangsten, men også for lagringen.
Les også: Hva er Statkrafts karbonfangstprosjekt på Heimdal? (Q&A)
Er det noen ulemper ved karbonfangst- og lagring (CCS)?
Selv om enkeltelementer i karbonfangstteknologien er etablert og velprøvd i industriell skala, er den ikke demonstrert i fullskala for anlegg som det Statkraft har på Heimdal. En del av utfordringen er derfor å utvikle en god teknisk løsning som sikrer effektiv fangst av CO₂ samtidig som den ivaretar den effektive avfallsforbrenningen og utnyttelse av overskuddsvarme til fjernvarmesystemet.
Les mer om det å bruke overskuddsenergi fra avfallsforbrenning
Etter fangstprosessen må CO₂ transporteres til et permanent lager under havbunnen i Nordsjøen. Konsepter og løsninger for dette må utvikles. Karbonfangst og -lagring krever ikke bare gode teknologiske og logistikkløsninger, men også forutsigbare og bærekraftige kommersielle betingelser. Den store utfordringen er at det ennå ikke eksisterer kommersielle betingelser for karbonfangst fra avfallsforbrenning.
Statkraft planlegger å transportere fanget CO₂ i flytende form med tankbil til et mellomlager der væsken vil bli hentet med båt og transportert til et nytt lager, før den pumpes ut til permanent lagring i formasjoner i Nordsjøen.
Les mer om hvordan vi kan transportere og lagre CO2
Når vi først har fanget CO2 er det mulig å bruke denne i veksthus, til produksjon av syntetisk drivstoff, i betong, fiskeoppdrett etc. Mange aktører jobber med gode løsninger for bruk av fanget CO2, det er dette som kalles CCU (Carbon Capture and Utilization). Statkraft undersøker også muligheter for dette, i tillegg til permanent lagring.